AKTUALIZOVANO: FOTO: XVI. VŠESOKOLSKÝ SLET JE ZA NÁMI

Datum: 9 července, 2018
Autor: Tomáš Batelka

Od 30.6. do 6.7. jsme byli součástí programu sletového týdne, který jsme završili vystoupením na stadionu v Edenu.

Ve čtvrtek 5.7. v I. večerním program vystoupily naše tři siluety se sestrami z kolínského sokola.

A v pátek 6.7. v II. odpoledním program se představily naše děti se skladbou Noty a ženy ve skladbě Cesta.

 

Náš program v Praze vypadal nějak takto:

Sobota 30.6. – příjezd cestářek a ubytování se na  vysokošlolských kolejích.

Neděle 1.7. – účast ve sletovém průvodu Prahou (cestářky + starostka). V čele oddílu Tyršovy župy se poprvé ukázal i náš nový prapor, který pro nás do poslední chvíle vyšívala sestra Katka Batelková a opravdu se povedl. Děkujeme.

Po průvodu se přemisťujeme do Chrámu sv.Víta, kde byla sloužena mše svatá za Sokoly kardinálem Dukou.

A večer naše cestářky vystoupaly na petřínskou rozhlednu, aby shlédly krásu osvětlené Prahy.

Pondělí 2.7. – jsme se již účastnily secvičným zkoušek pro skladby Siluety i Cesta.

Úterý 3.7. – celý den zkoušíme a večer se za odměnu účastníme programu Sokol Gala v O2 Aréně, kde proběhla v rámci dvouhodinového programu přehlídka všeho, co Sokol umí a nabízí.

Středa 4.7. – cestářky navštívily Národní divadlo, které si mohly prohlédnout od střechy až po sklep. A siluety mají celé dopoledne zkoušku a večer již generálku. Zde jsme již všechny pohromadě.

Čtvrtek 5.7. – dopoledne se účastníme projížděčky II. programu, což se týká cestářek a notiček (zatím pouze cvičitelky). A odpoledne nás čeká generálka.

A večer si Siluety užijí svůj okamžik slávy. Zážitek a atmosféra jsou nepopsatelné. Rozhodně to stálo za to.

Pátek 6.7. – kolem půl deváté přijíždí autobus z Janovic, který přiveze naše Noty s rodiči a pár našich věrných příznivců. Děti čeká od 10:00 do 11:00 první zkouška, poprvé vstoupí na stadion. Vše skvěle zvládají a jsou naprosto úžasní. Po zkoušce si zaslouží za odměnu oběd u McDonalda. A v půl druhé se opět řadí na seřadišti , aby se přesunuly na plochu stadionu a odcvičily svoji skladbu. Hned na začátku jsou trochu vyvedení z míry množstvím lidí, ale nakonec se svého úkolu perfektně zhostí a jsou báječní. Půl roku zkoušení stálo za to. Ob jednu skladbu po dětech nastupují na plochu cestářky, aby i ony mají příležitost prodat to, na co se 9 měsíců připravovaly. Na vrchol jejich dosavadního sokolského života.

XVI. Všesokolský slet, první porevoluční, kterého se naše jednota zúčastnila byl pro nás pro všechny nezapomenutelný, krásný a úžasný. Uvědomili jsme si, že jsme součástí jedné velké sokolské rodiny a věříme, že reprezentace naší obce byla důstojná a nemálo sokolů i nesokolů zjistilo, kde Červené Janovice hledat.

Děkuji všem cvičencům, kteří se sletu zúčastnili, všem rodičům, kteří nám své děti svěřili, a všem divákům, kteří nám drželi palce, ať přímo na stadionu nebo u televizních obrazovek. Pokud dobře hledali, tak nás v televizi i  viděli 🙂

Děkuji děkuji děkuji a těším se na další společnou akci.

Petra Kavková – starostka