Sokolské Listy č. 6

Datum: 2 října, 2019
Autor: Tomáš Batelka

2.číslo/2019 – občasník

2. VÝROČNÍ VYDÁNÍ K 100 LETŮM OD ZALOŽENÍ TĚLOCVIČNÉ JEDNOTY V ČERVENÝCH JANOVICÍCH

Už se to blíží…. Za pár dní se společně setkáme, abychom si užili velký sokolský den.

Před necelým rokem jsem stála před plným kostelem lidí v zapůjčeném sokolském kroji, a byla jsem hrdá na to, že mohu nejenom přihlížet, jak otec Damián žehná našemu novému sokolskému praporu, ale byla jsem především natěšená na to, že budu o rok později součástí historie, a že se budu moci zúčastnit oslav 100 let od založení naší jednoty v obci. Dnes po téměř čtyřech letech ve funkci starostky Sokola vím, že nemohu očekávat, že všichni z naší obce to budou cítit stejně, ale i tak jsem přesvědčená, že si to naše práce zaslouží. Že si zaslouží připomenout opravdu tvrdou a časově náročnou dobrovolnickou práci, a především nenechat upadnout organizaci, která toho tolik překonala a k tolika historickým zlomům přispěla. Dle náhodně nalezených záznamů v kronice obce se ten, pro nás významný, okamžik udál v únoru 1919 opět díky pár nadšeným občanům.

Cituji zmíněný záznam:

„Tělocvičná jednota Sokol byla v Červených Janovicích založena v únoru 1919. Z počátku se cvičívalo v hostinci u Vraných. V roce 1930 byla postavena v místě, kde stávaly chlévy velkostatku, nová sokolovna nákladem 130.000 korun. Sokolovna sloužila též k provozování divadelních představení, biografických představení, tanečních zábav a masových schůzí.“

Protože bylo naším cílem pro letošní rok zopakovat všechny vaše oblíbené akce a v únoru přidat navíc vepřové hody, rozhodli jsme se oslavy 100 let přesunout na letošní září. A toto datum se nezadržitelně přiblížilo, oslavy se budou konat již tuto sobotu 21. září 2019 od 11 hod.

Snažili jsme se pro Vás připravit krásný sokolský den, ve kterém se potká historie i současnost Sokola. Chceme Vám ukázat, že Sokol je organizace plná života, sportu a přátelství.

Tradicím dostojíme hned v úvodu našich oslav. Začneme v kostele sv. Martina, kde otec Damián odslouží mši svatou. Po mši se před kostelem seřadíme do průvodu a za doprovodu hudby Františka Kmocha Kolín pod taktovkou kapelníka Miroslava Bulína, projdeme Janovicemi, až k sokolovně.

Zde zasadíme památnou lípu a vyposlechneme zdravice pozvaných hostů.

Odpoledne se ponese ve velmi přátelském duchu, protože díky našemu aktivnímu a viditelnému fungování v posledních letech u nás v obci přivítáme a pohostíme naše bratry a sestry z Tělocvičných jednot Sokolské župy Tyršovy. Dorazí za námi se svými vystoupeními z Hořátve, Kolína, Peček a Poděbrad. Také my s našimi předškolními (dnes již i školními) dětmi Vám vystoupením Noty připomeneme naši úspěšnou účast na loňském XVI. všesokolském sletu v Praze.

Aby celý den nebyl pouze o sportu, uvítáme v podvečerních hodinách v naší sokolovně muzikálovou zpěvačku Magdu Malou, aby nám svým krásným hlasem zpříjemnila společně strávený čas.

A kdo vydrží, může se těšit na taneční zábavu s Laurou pana Bohuslava Ryšánka.

Kampaň na střechu

Na podzim roku 2015 mi někdo řekl, že je to složité, že to nejde a že existuje spousta proti. Že zkrátka s tou sokolovnou nic udělat nemůžeme. A já jsem si společně s pár dalšími nadšenci řekla, proč by to nešlo? Ano, je to o tvrdé práci, o velké a časově náročné administrativě, ale také o nových přátelstvích a hezkých chvílích s ostatními.

Pomalu, ale jistě to jde a my kráčíme ke stanovenému cíli. K celkové opravě a k využívání jednak stavebně vyhovující, jednak důstojné sokolovně. Místu, kde se celá obec potkává a společně něco zažívá.

Po několika zásadních opravách jsme si stanovili další vizi, tou je oprava střechy v roce 2020. I k tomu jsme blíž a blíž. A to i díky Vám!

Abychom se všichni mohli na rekonstrukci střechy doslova podepsat, připravili jsme pro vás akci:

KUP SI KUS a ZANECHEJ STOPU

Vše o této akci naleznete na přiloženém letáku.

Věříme, že se opět dokážeme semknout a že nám pomůžete zanechat společnou stopu příštím generacím.

Moje babička, můj syn, neteř, synovec i já ji již zajištěnou máme😊😊

Nezbývá nic jiného než napsat: PŘIJĎTE A UŽIJTE SI TO.
Velice se těšíme na setkání s Vámi!

Za Tělocvičnou jednotu Sokol Červené Janovice

Petra Kavková – starostka spolku


Na naší akci můžete ochutnat koláče z dílny pana Filipa z Českého Šternberka.

V Českém Šternberku na návsi na vás čeká polaskání nejen po duši. Místní pekař tu pro vás peče makové, tvarohové, jablkové, povidlové a borůvkové koláče.

Koláče lze zakoupit od března do listopadu vždy v pátek a sobotu v prodejních místech. Během prázdnin v prodejně výrobce každý den vyjma neděle. Koláče si lze též předem objednat.

Kontakt na výrobce:
Filip Jan
Český Šternberk 45
257 27 Český Šternberk
tel.: 607 177 944
pension.ctyrlistek@seznam.cz

Hana Filipová
telefon: +420 724 359 073
pension.ctyrlistek@seznam.cz

Na všech janovických akcích již nebudeme používat jednorázové plastové kelímky, protože jejich spotřeba je opravdu veliká a těžko odstranitelná stopa na našem životním prostředí ještě větší. V průběhu akce si tak můžete za vratnou zálohu 50 Kč „zapůjčit“ kelímek s motivem Červených Janovic. Kelímek si ponecháte po celou dobu akce. Pokud se vám bude líbit, můžete si ho odnést domů na památku. Pokud ne, samozřejmě ho můžete kdykoliv vrátit.

Takto utržené finance jsou další finanční injekcí na opravy sokolovny, ale i kabin na fotbalovém hřišti, protože se jedná o společné úsilí „dolního“ i „horního“ Sokola.

Kelímky pro nás vyrobila a za zvýhodněnou cenu prodala firma:

O vaše masožravé žaludky se postará pan Červinka, bez jehož pomoci poslední rok, by to také nešlo.

Párky pro děti nám věnovala firma Jatka Janovice.

Památnou lípu nám věnovala, na podporu akce obec Červené Janovice.

Vychutnat si můžete pivo z Měšťanského pivovaru Kutná Hora, který nám pomohl zapůjčením pivních setů, pultů a stánků.

Další stany a gastro nádobí nám laskavě zapůjčil Hotel Hubert Zbraslavice.

A hladký průběh celé akce pro vás zajišťuje cca 25 janovických sokolů a jejich přátel.

OBROVSKÉ DÍKY.